Tuesday, April 29, 2008

Polemika o levici, Miloševiću i nacionalizmu (2)



Mašta radi svašta



Teško je sasvim pouzdano reći u koji žanr spada ovaj artefakt Vladana Milanka. Čini se, ipak, da je najbliži naučnoj fantastici. Sa naglaskom na ovo drugo. Ima tu svega što se inače uklapa u ovaj žanr, od pukih izmišljotina, preko proizvoljnih tumačenja, do nadrealnih tokova (ne)svesti. I to samo po sebi nije problem. Problem postaje kada se takva fantastična proza objavi na sajtu koji pretenduje na kakav-takav teorijski, analitički nivo. Ako je i Milankova pretenzija slična, onda sa žaljenjem moram primetiti da mu je izvedba u krajnjem neskladu sa namerama. Jer, ono što je u naučnoj fantastici vrlina, u teorijsko-političkoj analizi je mana.

Pođimo od pukih izmišljotina. Milanko započinje svoj tekst navođenjem jednog „simptomatičnog“ mesta iz nedeljnika „Pečat“. Po njemu, glavni urednik tog nedeljnika pokušava na tom mestu da oslobodi Slobodana Miloševića odgovornosti za „zločine Mladića i Karadžića“ tako što navodi oštre zamerke koje je Milošević, saznavši za te zločine, uputio rukovodstvu bosanskih Srba. Međutim, da je bar malo bacio pogled na tekst koji kritikuje, pre svega na naslov i podnaslov, shvatio bi da se Miloševićeva primedba da su ovi počinili „kriminogeni čin“ odnosi na njihovo odbijanje Vens-Ovenovog plana. O nekakvim ratnim zločinima nad kojima se Milošević navodno zgražava uopšte nema reči u samom tekstu. Tako nešto postoji samo u Milankovoj mašti. Sledeća stvar koju je Milanko izmaštao odnosi se na film „Apokalipsa sada“. Po njemu, odbegli američki pukovnik (koga u filmu glumi Marlon Brando) našao se na udaru viših vojnih instanci zato što je želeo da se javnost upozna sa misijom američke vojske u Kambodži koja je navodno bila tajna, pre svega, motivisan time što je u toj misiji postigao značajne uspehe. Međutim, u samom filmu se ovo uopšte ne spominje. Niti se navodi da je reč o nekakvoj tajnoj misiji, još manje, da je motiv pukovnika slavoljubivost. Pukovnik se prosto odmetnuo od svoje komande, i počeo da ratuje „na svoju ruku“, prvenstveno motivisan razočaranjem u „discilinovanost“ i „odgovornost“ američke vojske (u pogledu hladnokrvnog ubijanja). A naročito kivan na „lažan moral“ (kome, po pukovniku, nema mesta u ratnim aktivnostima). Njegova ispovest je zanimljiva, ali ona sama ovde nije bitna. Dovoljno je konstatovati da je ceo zaplet u filmu daleko drugačiji i složeniji od onoga kako ga predstavlja Milanko. Imajući u vidu ova dva krupna falsifikata, moram zaključiti da Milanko kao da računa da nismo čitali tekst niti gledali film koje komentariše...


Mario Kalik, ceo tekst može se naći na sajtu Nove srpske političke misli

1 comment:

Unknown said...

Mario,
Budući da moj komentar na Vaše primedbe mom tekstu na nspm sajtu još uvek nije objavljen, samo bih Vam, putem ovog komentara skrenuo pažnu na sledći link na kom možete naći scenario za film Apocalypse Now:
http://www.dailyscript.com/scripts/apocalypsenowredux.html

Pa ako Vam je stalo do ubeđivanja oko filma, evo da Vam navedem sledeći deo koji ide protiv onog što ste rekli, da Kambodža nije ni pomenuta, te da niko ne pominje Kurcovo samoljublje.

COLONEL
Now he's crossed into Cambodia
with this Montagnard army of his,
that worship the man like a god,
and follow him every order, however
ridiculous.

Takođe, bitan je i slewdeći deo:

ILLARD
We're going up river, about seventy-
five clicks about the Do Lung
bridge.

The Chief reacts, figuring it out almost immediately.

CHIEF
That's Cambodia, Captain.

WILLARD
That's classified. We're not
supposed to be in Cambodia, but
that's where I'm going. You just
get me close to my destination,
and I'll cut you loose.

CHIEF
All right, Captain.


Pa onda ovo:

WILLARD
My mission is to make it up to
Cambodia. There's a Green Beret
colonel up there who's gone insane,
and I'm supposed to kill him.

CHEF
That's fucking typical! Shit!
Fucking Vietnam mission! I'm short
and we gotta go up there so you
can kill one of our own guys?
That's fucking great! That's just
fucking great, man! Shit! That's
fucking crazy! I thought you were
going to blow up a bridge, or some
fucking railroad tracks, or
something!



Sad kad smo to rešili, želeo bih da Vam ukažem i na sledeće:

U svoijm primedbama ste napisali da je moj tekst o protestima bio kritika. pa, svašta se može reći za taj moj tekst, ali predlažem da vidite sledeći tekst koji jasno svedoči o tome kakva je bila javna recepcija tog mog teksta. I tu i tako možete da vidite da dok se nacionalisti tretiraju kao već dobro poznati i zato ne preterano vredni pažnje, moja kritika s leva se uzima kao monstruozna, ludačka itd. To govori dosta o tom mom tekstu, a nažalost, govori dosta i o tome kako ste Vi, bilo da ste bili nepažljivi bilo da ste bili prosto zlobni, ovaj moj tekst pročitali.

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=592061


Zatim, još da Vam skrenem pažnju na Vaše neukusna, čak prilično dripačka pozivanja na to koja sam godina studija, ko je moj guru itd, te da isto tako ja mogu da se pozovem na grafit koji je do skora bio napisan u liftu Filozofskog fakulteta u kom je pisalo: "Mario Kalik na govno si nalik". Eto, pa bi i taj grafit nešto govorio o Vama, te o Vašem odnosu sa kolegama.

Ima još puno toga što Vam zameram, ali ostaviću to za polemiku na nspm-u, ako je bude dalje, tj. ako se moj odgovor Vama konačno objavi, pa Vi budete imali još nešto da dodate.