Saturday, August 28, 2010

Komentar teksta Slobodana Antonica o Tadicevoj politici

Antonicev tekst

Komentar:

Бојим се да се у тексту претерало са истицањем једне нијансе, па се испустила из вида основна боја. Потреба за анализом и разумевањем диференцираности неке политике у односу на друге сама по себи није спорна. Спорно је када се тиме потисне синтеза и увид у суштину одређене политике, па се од појединачног дрвећа не види шума. А синтеза нам говори да је суштина, тј. она основна боја Тадићеве политике далеко од патриотске. Није довољно бити непотпуни квинслинг или дводимензионални издајник да би се постало патриотом. Односно није довољно не бити Чедомир Јовановић да би се престало бити издајником. Антонић нам заправо намеће Јовановића као лакмус за патриотизам, па би свака различита нијанса у односу на овог, ма колико била блага, требало да неку политику учини патриотском. Да ли то значи да је патриотизам у Србији данас толико проста ствар? Не, то само говори да Антонић у погледу њега поставља врло ниске критеријуме...

Нијанса која на спектру издаје/патриотизма разликује Тадићеву политику од Јовановићеве није оштрија од нијансе која ову политику разликује од Коштуничине, напротив, по свој прилици је блажа. Па ипак, Антонић наглашава прву разлику, а занемарују другу. Ако већ говоримо о одговорној анализи, ово је пропуст. На јавности је да процени зашто је он учињен. Не сматрам Коштуницу неким озбиљним, јаким патриотом, далеко од тога, али ако говоримо о патриотизму у бар некаквој, минималистичкој варијанти, онда он почиње са Коштуницом. А Тадић до њега не досеже.

Дипломатско надмудривање у УН је премало што једна власт може учинити да би се сматрала патриотском. Тачно је да Србија данас нема на располагању респектабилну војну силу. Али, то је превасходно Тадићева "заслуга", а не "објективан" чинилац. Ипак, Србија још увек има итекако других ресурса којима се може борити за своје интересе, од економских до политичких, па и дипломатских. То што их Тадић не користи не значи да они не постоје, како нам сугерише Антонић. То само значи да Тадић не жели да их користи.

No comments: