Wednesday, September 15, 2010

Коментар полемике вођене поводом резолуције о Косову у УН


Ђорђе Вукадиновић је написао критички текст о промени резолуције о Косову у УН коју је извршило политичко руководство Србије. Подржао сам Вукадиновићев приступ изражен у том тексту и упутио критику оним "патриотама" који се упуштају у разне теорије завере и чак нападају НСПМ за "издајничко" деловање?! Неки коментатори реаговали су на такав мој став:


utorak, 14 septembar 2010 14:14
Mario Kalik

Ovakvi tekstovi najbolji su dokaz protiv onih koji iz kvazipatriotskih tabora jednostrano, neselektivno i tendenciozno napadaju NSPM i njegove vodeće analitičare, ne vodeći računa o bitnim razlikama među njima, nasilno ih gurajući, ne poštujući izrečene misli i zapisane reči, u isti koš, u očiglednoj želji da izmire nekakve lične račune sa NSPM-om i njegovim urednikom. Đorđe nastavlja dosledno da brani patriotsku opciju, ne žrtvujući pri tom svoj istančan i toliko puta pokazan osećaj za finu, diferenciranu analizu. Nijanse se primećuju i navode, ali uvid u suštinu, glavni akcenat, ostaje besprekoran. Kapitulacija - da, mada ne baš potpuna i bezuslovna; Đorđe po ko zna koji put jasno i glasno ponavlja ovaj ispravan stav. I čuva svoj intelektualni nivo i vlastiti obraz. Na drugima iz NSPM-a ostaje da se, posle svega, izjasne; to je stvar njihove volje i ličnog integriteta, i za to urednik ne snosi odgovornost (treba li podsećati da NSPM nije politička partija, pogotovo ne monolitna i dogmatska). Ko ovo ne može ili ne želi da čuje, ima problema ili sa sluhom ili sa sobom.

Jedno vreme je tinjala vatrica, ali je ona na kraju ugašena. Velikim delom ugasili su je oni koji su je blago potpirivali, nemajući snage a verovatno ni volje da je dalje održavaju. I time još jednom pokazali svoju slabost i malodušnost, odnosno beskarakternost svoje politike. Može li se ovakvom uvidu bilo šta razložno prigovoriti? I to je sasvim dovoljno za ozbiljnu političku analizu. Sve ostalo izvan toga zalazi u domen jeftine (para)psihologije koja ne zaslužuje da se oko nje posebno raspravlja. Da li je nužno da se špekuliše o nekoj unapred dogovorenoj predstavi koju su nam zajednički namenili zapadni i "naši" vladajući političari da bi se tvrdilo da je ovakvim raspletom (ponovo) pokazano da je "naša" politika kapitulantska i izdajnička? Ne, sasvim je dovoljno ono što nam je pred očima i razumom. Sve iza ili iznad toga samo je opkurantski lov u mutnom sa kojim zaista počinje jedan neuki, sirovi "patriotizam".

utorak, 14 septembar 2010 18:35
Visarion

"Kapitulacija - da, mada ne baš potpuna i bezuslovna; Đorđe po ko zna koji put jasno i glasno ponavlja ovaj ispravan stav. I čuva svoj intelektualni nivo i vlastiti obraz. Na drugima iz NSPM-a ostaje da se, posle svega, izjasne; to je stvar njihove volje i ličnog integriteta, i za to urednik ne snosi odgovornost (treba li podsećati da NSPM nije politička partija, pogotovo ne monolitna i dogmatska). Ko ovo ne može ili ne želi da čuje, ima problema ili sa sluhom ili sa sobom."
To kaže Mario Kalik i još dva puta u svom komentaru tako izrikom likvidira one koji bi možda mislili drugačije.Nešto mi je nekorektno u svim sličnim dikvalifikacijama, koje su odavno u našoj političkoj praksi postulirane.
Nije samo jsno ko su ti drugi iz NSPMa? Da li tu postoje struje, nesaglasi za koje mi ne znamo.I ako postoje ko ih raspiruje i šta ko tu zastupa.Da li je reč o razaranju ovog bedema demokratije.Hoće li doći vreme kad nećemo smeti ni da zucnemo.Mislite li da će se Tadić predati?Možda bi to i bilo moguće ali igru igraju dve partije koje se dodvoravaju moćnima.I DS i naprednjaci.Jedni na vlasti drugi željni vlasti.Imamo li mi onda uopšte alternativu.
Veoma me u toj konstelaciji čudi stav Marija Kalika od koga bi se , po njegovim stavovima i pisasnju, moglo očekivati čak da formira partiju koja bi vratila stari sjaj komunista kao boraca za radnička prava i pravičnost, svejedno što je ta borba previše kompromitovana.Ali ma kakva ona u prošlosti bila , težnja tim principima pravde i tim sigurnostima poretka u kome zaposlen svet ima neku zaštitu i gde se, isto tako krade, ali manje i opreznije i ipak vodi računa o raspoloženju masa.Manipulacija je i tu bila prisutna ali se znalo šta se ne sme.Nije taj poredak bio idealan ali bi se od Kalika očekivalo da ga osavremeni, on a ne Dačić,odličan đačić ali slab socijalista.
Osećate da taj radni narod nema ko da brani.Poslodavci rade s tim narodom što god im padne na pamet i niko da stane na njihovu stranu i od njih traži podršku.Sledi nastavak


utorak, 14 septembar 2010 19:07
Visarion nastavak

Mutno je nebo svo.
No vratimo se osnovnom predmetu ovog pisanja.
Mnogi komentatori ,sem onog ko se potpisao kao Crni i koji veli "Ne može šut s rogatim"su sličnog mišljenja.A mi smo u istoriji vazda bili šuti a svi ostali rogati pa smo koješta uspevali.Mislite da su Šiptari rogati ili šuti.Ili Slovenci a ovi prvi rade šta hoće i ceo moćni svet stoji iza njih Slušate li šta vele šiptarski lideri i to gromoglasno:"Nema razgovora o statusu" i peke.Mislite da za to nemaju u svim ovim ujdurmama i igrama podršku.Kad ćemo saznati kako se stvarala cela ova zakulisna rabota da se narod smiri da se obezoruža i da napusti ideju o Kosovu kao delu Srbije.Neko je napred primetio i tačnio je primetio da sve traje veoma dugo. Naravo, sve je bilo scenario i to sada biva veoma jasno."Nikad nećemo priznati nezavisno Kosovo" rikali su lideri i lagali.Sad šta se tu može.Izgubili smo bitku.
A ne pitamo se nikad zašto.Otkud Šiptari u centru svetske podrške i pre Miloševićevih pokušaja da ih ukroti.Kažu pobio ih nevine.Bože moj zar u Iraku, pa u Koreji davno pre, pa u Vijetnamu posle toga i sada u Avganisatanu, na isti i čak nemilosrdan načina ne stradaju nevini.Šta to Šiptare čini privilegovanim.Gde tu leži zec?
Moj gospodine Kalik ,zar ne osećate kako gubimo tlo pod nogama, kako nemamo opozicvjiu s vizijom ,kako se alavi na pare bave politikom.Ovo je dušu dalo da nađemo neku novu platformu i zbrišemo ovaj korumpirani svet.Neko je napred tačno naveo šta smo sve u ovom dosovskom poretku izguibili i šta je sve uništeno.Dajte da nađemo način da se odbranimo od naših pa posle od spoljnih i nismo mi "šuti" nemoćni.Ako mogu Šiptari i Zukorlići , možemo još više mi.Ovo što imamo u partijama koje su atrofirane i nemoćne, koje misle da su bogom dane i računaju na procente i klackalice, treba zbrisati dobrim programima, pravednim idejama.Ne mora to da se zove komunizam , niti socijalizam ali mora da postoji partija neke pravde.Osećate li da toga nema.Ali mora da ima.Nađimo je.

sreda, 15 septembar 2010 05:12
Cmok iz Toronta za Mario Kalik

Ne upustam se u diskusije drugih komentara ali brojka od 6 miliona, sestotina sest hiljada i 32 ukucaja na sajt NSPN ne da mi mira.(14.sep2010 23:05h Toronto vreme).
Bez obzira ko ste i sta ste,koje boje ili ideologije zar Vam ne zasmeta tolika kolicina lazi.Svi lazu,mediji,politicari,trgovci,crkva...Laz je postala realnost.Zar je dobro lagati samog sebe?
Mi ne znamo ko povlaci konce? Ili se pravimo da znamo.
Jeste NSPM 14 godina drzala do morala ali pubertet ima svoje prirodne zakone.
Nije im lako.To znam.5 ljudi 24 sata rade kako najbolje znaju.Vukadinovicu i Antonicu skidam kapu zbog toga sto se nisu zalili na sve ono sta su im radili ..razno razni i jos uvek su tu..I ja sam sa njima.Nemam nameru da ih branim niti napadam ali da iznesem moje neslaganje ..to moram..Sve nas drzi samo jednan uzviseni zajednicki cilj..ISTINA...i verujte mi danas NJE nema osim negde duboko u nama,sa ili bez mediatora.
Pozivam sve bivse,ucutane,iznervirane komentatore da nastave da komentarisu na NSPM.
Vrt Toronto a od sada Cmok iz Toronta.



No comments: