Friday, September 10, 2010

Коментар изјаве Ђорђа Вукадиновића о резолуцији Србије у УН


Ђорђе Вукадиновић је прокоментарисао измењену резолуцију о Косову коју је Србија усагласила са ЕУ и поднела УН као "одступање од свих битних ставова". Сложио сам се са таквим тумачењем и дао следећи коментар на сајту НСПМ-а:

Naravno da su popustili, šta se drugo očekivalo? Bolje rečeno, nikada nisu ozbiljno ni zatezali, pa se u pravom smislu onda ne može reći ni da su popustili. Bio je to zapravo samo mlak pokušaj da se učini nešto više na usko diplomatskom planu pa se i od njega odustalo na malo jači pritisak. Ova vlast nema kičmu nego puzi po zemlji (tako je od već deset godina), a kad slabašno i sporadično podigne glavu, dobije packe, i pokunjeno se povuče. Formirana je u zapadnim ambasadama, a ne voljom građana (ni DS-a ni SPS-a); toliko o onima koji govore o njenom demokratskom karakteru i neminovnosti da se poštuje "izborna volja građana". I toliko o tome ko njome, odnosno nama, upravlja. Učenik je pokušao da tek blago protivreči svom prekom, autoritarnom mentoru i bio je ućutkan. Odavno se odustalo od svakog drugog pokušaja otpora i vođenja samostalne politike, smišljeno se cela priča oko odbrane zemlje pretočila u diplomatske plićake gde se patriotizam mogao dokazivati pukim rezolucijama i deklaracijama, dakle, ponajviše praznim rečima, a ne ozbiljnim ekonomskim, političkim, pa i diplomatskim delima u krajnjem slučaju. Tako se čak i ovaj plićak pokazao kao odveć dubok za naše neplivače.

Zaista čovek više ne može da razazna da li je reč o unapred dogovorenoj ujdurmi ili je ova vlast, pored svega ostalog što ne zna ili, pre, ne želi da radi, jednostavno nesposobna da vodi iole inteligentniju spoljnu politiku. Čovek se ipak nekako pre odlučuje za ovo prvo jer ne može da poveruje da su toliko glupi. Ako im je uopšte bio cilj da (početna) rezolucija prođe, zar nije onda trebalo sve napore uložiti u pridobijanje zemalja članica UN za nju?! Umesto toga, izgubili su dragoceno vreme, ulazeći u unapred izgubljeno nadigravanje sa EU diplomatama (jer je veći deo "našeg" tima u startu spreman da daje autogolove) koji su se, kako je već lepo primetio Đorđe, uplašili mogućeg uspeha rezolucije, pa su zato i počeli sa pritiscima. Biće stoga da je pre reč o realnoj izdaji nego o gluposti...

No comments: